Atjar tjampoer (gemengd zuur)

Atjar tjampoer

Een groenteabonnement is leuk maar het heeft ook zo zijn nadelen. Wat doe je met de groente die je niet zo lekker vind? Zo houd ik niet van komkommer. Dat is een nogal saaie groente die wat mij betreft veel te waterig is en weinig smaak heeft. Weggooien van zo'n komkommer is ook weer zonde, vandaar een recept waarmee je een saaie groente wat kan opleuken.

Atjar(of acar) is een van oorsprong indonesisch/maleisisch zoet/zuur bijgerecht. Het wordt meestal gemaakt met azijn waaraan verschillende smaakmakers zijn toegevoegd (suiker, zout, en diverse specerijen).

Atjar tjampoer is een heel eenvoudig recept en dat je naar hartelust kunt variëren. Vooral hardere groenten zijn geschikt zoals bijv. wortel, witte kool, boontjes, ui, komkommer en paprika. Om het allemaal op smaak te brengen kun je kurkuma(koenjit), gember, chilipeper en andere specerijen toevoegen.

Dit recept gebruikt suiker en chilipeper als smaakgever en wijkt af van reguliere atjar recepten in dat de groente niet gekookt of gebakken worden. Hierdoor blijven de groente lekker knapperig.

Ingrediënten

  1. Snij de komkommer in de lengte doormidden en de helften daarna nog een keer. Verwijder nu met een mes of lepel de zaadlijsten (zijn waterig en bitter). Snij ze daarna in plakjes/blokjes van een centimeter dik.
  2. Verwijder de schil van de ui, snij hem doormidden en daarna in dunne plakjes.
  3. Schil de wortel en snijd hem daarna in dunne reepjes (julienne)
  4. Doe de azijn, de suiker en het zout in een pannetje en verwarm dit net zolang totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Haal dan de pan van het vuur.
  5. Proef en voeg naar smaak eventueel azijn, suiker, water en/of zout toe.
  6. Doe alle groente in een schaal/bakje (een hoge beker van een staafmixer werkt uitstekend) en giet de azijn er overheen. Zorg er voor dat alle groente onder staan (goed aandrukken). Als dit niet het geval is kan je een klein beetje water toevoegen. Je kan ook een kwartiertje wachten want door het zuur, de suiker en het zout verliezen de groenten water waardoor er vanzelf meer vocht komt. Daarna alles goed aandrukken.
  7. Laat de atjar nu minmaal 4 uur afgedekt in de koelkast staan. Je kan de atjar een paar dagen in de koelkast bewaren.

Lekker bij...

Atjar doet het uitstekend bij nasi goreng. Het zuur geeft een mooi contrast met de gekruide rijst.

Categorieën: bijgerecht vegetarisch