Croutons

Ik ben zelf niet zo van de soep maar als je het dan toch eet dan moet je het ook goed doen. Brood is wat mij betreft een must maar om het nog lekkerder te maken kun je ook heel eenvoudig je eigen croutons maken. Bij deze mijn recept.

Ingrediënten

  1. Snij het brood in dikke boterhammen van ongeveer een centimeter dik.
  2. Snij de knoflookteentjes doormidden en wrijf de boterhammen er goed mee in. Dit is met vers brood, op de korst na, bijna onmogelijk. Je bent dus gewaarschuwd. Snij het brood daarna in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  3. Snij de peterselie fijn. Ik heb altijd de neiging om dit te doen als het brood al in de pan ligt maar als je niet goed op let en vergeet te roeren dan brand je brood aan.
  4. Giet nu in een koekenpan een flinke hoeveelheid olijfolie. Niet te zuinig zijn want het brood zuigt het als een spons op. Laat de olie op een middelmatig vuur heet worden.
  5. Als de olie heet is doe je het brood er bij en roer dan goed zodat alle croutons mooi egaal met olie bedekt zijn.
  6. Bak de croutons net zolang tot ze mooi egaal bruin zijn. Voeg op het laatst de fijn gesneden peterselie toe (een of twee eetlepels) en breng op smaak met peper en zout.

Variaties

Het is ook mogelijk om ze in de oven te bakken. Daarvoor moet je het brood met de olie van te voren mengen en dan op 200°c in de oven bakken tot ze bruin zijn. Meestal is dat veel te veel gedoe en is het bakken in de koekenpan sneller. Ze worden alleen minder egaal bruin.

Je kan de croutons natuurlijk ook met andere kruiden op smaak brengen. Een paar eetlepels Parmigiano reggiano mengen en meebakken schijnt ook goed te werken alleen heb ik dat nog nooit geprobeerd.

Categorieën: bijgerecht