Gehaktballen

Gehaktballen

In de herfst als de blaadjes van de bomen zijn gevallen en de temperatuur langzaam naar beneden zakt dan breekt de tijd van de stamppotten aan. Laat ik heel eerlijk zijn. Ik ben niet echt een grote fan maar sommige gerechten die ik erg lekker vindt passen er nou eenmaal perfect bij en dat geldt zeker voor deze gehaktballen.

In bak de uitjes in deze gehaktballen eerst omdat ze anders niet gaar worden. Je kan ook variëren met bijvoorbeeld paprika of pepertjes. Zolang ze maar gaar zijn voordat je ze aan het gehakt toevoegt.

foto door Arjan Tupan

  1. Snij de ui fijn en bak deze in de boter totdat de ui zacht en een beetje gebruind is. Laat daarna een beetje afkoelen.
  2. Doe nu het gehakt, paneermeel, ei, mosterd, peper, zout en de afgekoelde uitjes in een kom en meng totdat het een lekker smeuige massa is geworden. Mocht het te plakkerig zijn dan kan je altijd nog meer paneermeel toevoegen.
  3. Proef nu of het mengsel op smaak is door een klein beetje te bakken of te koken (het is niet aan te raden rauw gehakt te eten!). Voeg eventueel peper, zout en/of mosterd toe.
  4. Maak van het gehakt mooi ronde ballen. Ik maak ze meestal niet heel groot. Formaat golfbal ongeveer.
  5. Braad nu in wat boter de gehaktballen totdat ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  6. Voeg nu de fond of saus toe en laat zachtjes sudderen tot de gehaktballen gaar zijn. Tijd hangt sterk af hoe groot je ze gemaakt hebt.

Lekker met...

Met stamppot dus. Zoals hutspot bijvoorbeeld.

Categorieën: hoofdgerecht vlees