Lemon curd en meringue taart

Frambozen

Dit is een lekkere zomers recept voor citroentaart. Deze taart is zowel heel goed met als zonder meringue te eten. Wil je een iets minder calorierijke variant dan doe je zonder.

Voor de bodem

Voor de lemon curd

Voor de meringue (optioneel)

 1. Voeg voor het deeg de bloem, suiker en het zout samen. Snij de koude boter in kleine blokjes en meng deze door het bloem (bijvoorbeeld met een vork). Probeer dit niet met je handen te doen want dan wordt het mengsel te warm.
 2. Wanneer alle boter is vermengd voeg je de eidooiers toe en maak je er een mooi deeg van. Als het te plakkerig is kun je wat bloem toevoegen of wat water wanneer het te droog is.
 3. Maak een dikke plak van het deeg, verpak dit in plasticfolie en laat dit een half uurtje in de koelkast rusten.
 4. Meng voor de lemon curd de suiker, het sap, de schil en de eieren. Doe dit in een pan en verwarm langzaam terwijl je blijft roeren.
 5. Voeg de boter toe en blijf roeren totdat het mengsel is ingedikt. Giet het mengsel in een bord, bedek het met plasticfolie en laat het afkoelen.
 6. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit ter grote van je vorm. Het moet ongeveer een halve centimeter dik zijn.
 7. Bekleed de vorm met het deeg en prik een paar gaatjes in de bodem met een vork. Zet daarna opnieuw een half uur in de koelkast om te rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
 8. Haal de vorm uit de koelkast en bekleed deze met bakpapier. Doe in het pakpapier rijst of bonen (of van die speciale keramische balletjes om blind te bakken). Bak de taart nu 12-15 minuten.
 9. Verwijder dan het bakpapier en bak de taart nog 4-5 minuten totdat deze overal mooi goudbruin is. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
 10. Verdeel de lemon curd over de bodem van de taart en strijk deze mooi glad. Verwarm de gril van de oven voor.
 11. Klop de eiwitten in een grote schaal en voeg langzaam in een aantal stappen de suiker toe. Voeg pas meer suiker toe als deze helemaal is opgenomen. Blijf kloppen totdat het schuim mooi stevig is.
 12. Verdeel het eiwitschuim over de taart (met een spuitzak of gewoon met een lepel). Maak er bijvoorbeeld mooie pieken van. Zet de taart dan onder de hete gril totdat de bovenkant mooi goudbruin is geworden.

Variaties

De meringue is optioneel. Als je deze weg laat krijg je een klassieke lemon curd tart.

Categorieën: nagerecht taart