Nasi goreng

nasi goreng

Ik heb nooit begrepen waarom de maaltijd mixen en pakken van knorr, conimex, etc. zo populair zijn. Ze beloven altijd heel veel 'gemak in een pak' maar bestaan meestal uit zakjes met poeders of kruidenmengsels. Je moet alleen zelf nog vlees en groente toevoegen! Kijk dat kan ik ook. Even snel zelfs maar vooral veel lekkerder.

Nasi is daarvan het perfecte voorbeeld. De kruidenmixen die in de supermarkt te koop zijn niet veel meer dan een specerijmengsels inclusief een boel zout. Nat of droog maakt wat dat betreft weinig uit. Dat is in veel gevallen gewoon een marketing gimmick (want nat, dus gemaakt van verse specerijen dus beter!).

Zelf je eigen specerijmengsels maken is niet moeilijk en het kost je meestal maar een paar tellen. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om het mengsel naar eigen smaak aan te passen iets wat je met met de mengsels uit de supermarkt niet kunt doen.

Dit recept maakt gebruik van gedroogde specerijen waarvan we een marinade maken. Dat is gemakkelijk en snel maar je kan het net zo goed met verse alternatieven doen. Je zult dan wel met een vijzel aan de slag moeten. Hou er ook rekening mee dat de verse variant veel sterker zal smaken en dat je daardoor de hoeveelheden wat moet aanpassen.

Voor de marinade

Voor de nasi

  1. Zet een pan met water op voor het koken van de rijst en maak dan de marinade. Hierin gaan we de kipfilet marinerenDoe alle ingrediënten in een schaal en roer het goed door.
  2. Snij de kipfilet in kleine stukjes of reepjes en voeg die aan de marinade toe. Laat dit minimaal 15 minuten staan.
  3. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Snij ondertussen de groente. Zorg dat ze niet te grof zijn anders blijven ze tijdens het roerbakken te hard.
  4. Snij de gerookte spek in dunne reepjes en bak deze goed uit. Voeg nu de gemarineerde kipfilet toe en bak deze todat deze gaar is.
  5. Voeg de groente toe (hou de eventuele taugé nog achter) en roerbak deze een aantal minuten mee. Doe dit niet te lang ze moeten nog een beetje een bite hebben (al dente).
  6. Voeg nu de taugé toe en bak deze even mee. Voeg daarna de rijst toe en bak deze nog 1 tot 2 minuten. Zorg er voor dat alles goed vermengd wordt.
  7. Breng eventueel op smaak met ketjap en sambal.

Lekker met...

Atjar tjampoer, kroepoek, omelettereepjes, satésaus, gebakken uitjes, Seroendeng

Categorieën: hoofdgerecht