Ovenschotel met prei en wortel

Prei

Er bestaan oneindig veel variaties ovenschotel met prei. Aardappel met prei blijkt in nederland een geliefde combinatie. Ik heb deze ovenschotel zelf in elkaar gesleuteld van groente die ik nog in de koelkast had liggen.

Dit recept doet me een beetje aan engelse fish pie denken maar dan zonder vis en de noodzaak om bechamelsaus te maken.

foto door Henk Kosters

Ingrediënten

  1. Schil de aardappelen en kook deze tot ze gaar zijn.
  2. Maak de worteltjes en prei schoon en snij ze in dunne plakjes.
  3. Bak in een koekenpan het gehakt gaar en voeg daarna de gesneden worteltjes en prei toe.
  4. Bak de prei en worteltjes even mee en plus af met een scheutje witte wijn.
  5. Voeg de slagroom en het bouillonblokje toe. Laat het geheel zonder deksel op het vuur gaar worden. Laat hierbij het meeste vocht verdampen.
  6. Pureer nu de gekookte aardappelen met een scheutje melk en een klontje boter. Voeg eventueel nog nootmuskaat en/of peper toe.
  7. Breng het gehakt-groentemengsel op smaak met peper en zout en doe dit in een ingevette ovenschaal. Bedek met de aardappelpuree en bestrooi met de geraspte kaas.
  8. Zet in een hete oven of onder de gril totdat de bovenkant mooi bruin is geworden.

Variaties

Voor een lekker rokerig smaakje kan je ook wat gerookt spek meebakken.

of kan je aan het eind, voordat het mengsel in de oven gaat, nog een paar fijn gesneden plakjes gerookte achterham toevoegen.

Categorieën: hoofdgerecht vlees