Pukkola (Bircher-muesli)

pukkola

In een van Jamie Oliver's eerste boeken staat een recept voor pukkola. Het kon mij nooit echt bekoren totdat ik het deze zomer in Oostenrijk bij het ontbijtbuffet tegen kwam. Wat blijkt, pukkola of bircher-muesli zoals het eigenlijk heet is een geweldig lekker ontbijt.

Een goede bircher-muesli bestaat eigenlijk uit een mengsel van appel, melk en havermout. Deze moet je een minimaal 5 minuten laten staan zodat een heerlijk romig mengsel ontstaat. Het fruit zorgt voor een licht zoete smaak zodat je er geen suiker meer aan toe hoeft te voegen.

Na mijn vakantie heb ik het pukkola recept meteen thuis uitgeprobeerd maar dat bleek lang niet zo lekker als in Oostenrijk. Ik heb net zolang geprobeerd totdat ik op deze versie ben uitgekomen. Wat mij betreft het ultieme 'breakfast of champions'!

Foto door Brioso

Ingrediënten

  1. Voor het beste resultaat moet je dit recept echt minimaal 5 minuten laten staan. Dat is lastig als je 's ochtends haast hebt. Korter kan maar is lang zo lekker niet. De genoemde hoeveelheden zijn ruimschoots genoeg voor 2-3 personen.
  2. Gebruik een aflsuitbaar plastic bakje en rasp daarin de appel (met schil en al) en de fijngeprakte banaan. De appel is optioneel maar de banaan (ik zeg het nog een keer. Hij moet echt 'rijp' zijn.) moet in er echt in.
  3. Voeg de havermout, tarwezemelen, rozijnen en gehakte noten toe
  4. Voeg net zoveel melk toe totdat alles onder staat en roer het goed door elkaar.
  5. Laat alles nu net zolang staan totdat de melk is opgenomen en je een dikke pap krijgt.
  6. Als de pap te plakkerig is kun je nog wat melk toevoegen.

Variaties

Is ook heel erg lekker in combinatie met yoghurt, vers fruit (aardbeien, frambozen, etc) of een beetje honing

Categorieën: ontbijt